Welke benodigdheden zijn er nodig voor een puppy? Alles op een rij:

Benodigdheden bij aanschaffen van een puppy

Wanneer je hebt besloten dat je een puppy gaat aanschaffen, heb je je gedachten waarschijnlijk vooral bij het uitzoeken van het leukste en liefste hondje. Toch is het handig om je goed voor te bereiden voordat je je pup mee naar huis neemt. Zo’n diertje heeft namelijk een goede verzorging nodig. We zetten hier op een rijtje welke puppy benodigdheden onmisbaar of gewoon handig kunnen zijn daarbij.

Een veilige bench voor je pup

Tot nu toe is je pup waarschijnlijk altijd bij zijn of haar moeder geweest. Wanneer je dat kleine beestje nu mee neemt naar huis, zal dat dus een flinke overgang zijn! Puppy’s kunnen bang zijn in het donker en de eerste tijd hun moeder nog missen. Een bench kan een bange pup een veilig gevoel geven, omdat hij zich kan terugtrekken in een betrekkelijk kleine ruimte. Doe een lekker kussen en een speeltje in de bench, zodat je hondje lekker kan liggen en zich even kan vermaken als hij wakker wordt. Let bij aanschaf van de bench wel op de grootte. Een hond moet in ieder geval voldoende ruimte hebben om in de bench te staan en zich om te draaien. Je kunt er ook voor kiezen om voor de eerste periode een stoffen bench aan te schaffen, waarin je puppy nog lekkerder kan liggen. Wanneer hij of zij daar uiteindelijk te groot voor wordt kun je een bench van plastic of metaal aanschaffen. Waarvoor je kiest hangt niet alleen af van je pup, maar natuurlijk ook van je eigen budget. Het belangrijkste is uiteindelijk dat je puppy zich veilig voelt in de nieuwe omgeving.

Een lekker warme hondenmand

Niet iedere hond heeft een bench nodig. Sommige slapen prima op de grond of in een hondenmand. Een hondenmand is aan te schaffen in veel verschillende soorten en maten, dus de kans is groot dat er een mand is die ook bij jouw hond in de smaak valt. In principe kan je pup de eerste tijd in de bench slapen. Dit is ook praktisch bij het zindelijk maken, want het voorkomt dat je ‘s morgens door de hele kamer ongelukjes aantreft. Als je hondje wat ouder is, kan een hondenmand echter een prima vervanging zijn van een bench. Het uitkiezen van een hondenmand kan lastig zijn, omdat het uiteindelijk je hond is die zal beslissen of het zijn plekje wordt of niet. Dit zal dus eerst een kwestie van uitproberen zijn. In de (online) dierenwinkel is in ieder geval keus genoeg; een mand van stof of plastic, een hondenmatras en nog veel meer.

Een handige voer- en waterbak

Je pup heeft uiteraard ook een waterbak en voerbak nodig. Als je denkt dat daarin niet zoveel keuze is, heb je het mis. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit verschillende materialen, zoals plastic en metaal. Daarnaast heb je verschillende grootten, want een klein hondje eet nu eenmaal meestal minder dan een hele grote hond. Voor een pup kan het aanschaffen van een anti-schrokbak een goede optie zijn. Bij dit type voerbak zitten er uitstulpingen op de bodem van het bakje. Hierdoor kan je robbedoes niet alles in een keer naar binnen schrokken, maar moet hij netjes om de uitstulpingen heen eten. Omdat pups vaak snel afgeleid zijn en het liefst de hele dag spelen, nemen ze vaak niet veel tijd om te eten. Met als vervelend gevolg misselijkheid of zelfs braken. Een anti-schrokbak is dan een uitkomst.

Halsband en riem van goede kwaliteit

Het is goed om je pup al te laten wennen aan het lopen aan de riem. Toch is een halsband voor je kleintje eerst nog niet de beste optie. Kies liever eerst voor een tuigje, waar je de hondenriem zo aan kunt gespen. Zo’n tuigje blijft beter zitten dan een halsband en vaak vinden pups zo’n band om de nek onprettig en moeten ze even wennen. Ook wat betreft hondenriem zal het even wennen zijn, want het liefst rent je pup alle kanten op om de wereld te ontdekken. Je kunt kiezen voor een leren riem, met een bepaalde lengte, maar ook voor een lijn die je naar wens korter en langer kunt maken. Op open plekken laat je de riem lekker lang, maar in gevaarlijke situaties kun je de lijn met een druk op de knop weer inkorten.

Spelen en verzorgen

Zo’n speelse pup met die niet aflatende energie is natuurlijk heel aandoenlijk, maar het is wel prettig wanneer je puppy zijn of haar energie ook echt kwijt kan. Gelukkig zijn er tal van speeltjes op de markt die daarbij kunnen helpen, met als meest bekende en simpelste voorbeeld: de bal. Zo’n bal geeft vaak uren speelplezier, terwijl het ook nog eens een manier is om je hondje te leren hoe het je moet gehoorzamen. Maar er zijn nog veel meer speeltjes die daartoe kunnen bijdragen. Je hebt tegenwoordig zelfs hondenpuzzels; doosjes met schuifjes waarachter je een brokje of hondensnoepje kunt verstoppen. Als je hond het lekkers wil, zal het eerst het juiste schuifje open moeten trekken. Vergeet tijdens het spelen overigens niet de verzorging van je dier. Schaf van tevoren bijvoorbeeld ook zaken aan als een tekenpincet, nagelknippertje en thermometer. Ook een behandeling teken vlooien en teken is op z’n tijd aan te raden. Daarvoor kun je naar de dierenarts toe gaan, maar tegenwoordig zijn er ook heel wat middeltjes die je zelf kunt aanbrengen. Nog een laatste belangrijk punt: let erop dat je nieuwe pup de juiste inentingen heeft gekregen. Dit kan veel leed voorkomen. Op deze manier weet je zeker dat je pup en jij samen een geweldige tijd tegemoet gaan!

Plaats een Advertentie